Pracodawca jutra

WIZYTA UCZNIÓW GIMNAZJÓW W FUNDACJI ALAE

Jednym z celów jakie postawiła sobie Fundacja Alae jest promowanie zawodu operatora maszyn skrawających. Jest to bardzo ważne zadanie, zwłaszcza dzisiaj, gdyż jak podają ostatnie badania zawód operatora maszyn skrawających znajduje się na czele listy najbardziej poszukiwanych zawodów w naszym regionie.

W dniu 10 lutego br. grupa 20 uczniów Gimnazjum nr 2 w Świebodzicach odwiedziła siedzibę Fundacji Alae w ramach zajęć zawodoznawczych. Uczniom zaprezentowano jak dzisiaj wygląda zawód operatora maszyn skrawających, możliwości rozwoju zawodowego jak również działania Fundacji.

Ponieważ istotnym elementem tego zawodu są umiejętności związane z metrologią, w laboratorium Fundacji uczniowie zapoznali się z podstawowymi metodami pomiarowymi. Nie zabrakło też zajęć praktycznych. Uczniowie mieli okazję samodzielnie dokonać pomiarów na mikroskopie-projektorze Tesa Vision 300, nawet tak małych elementów jak przekrój ludzkiego włosa. Na warsztatach Fundacji uczniowie obserwowali funkcjonowanie automatów tokarskich, mieli również okazję samodzielnie wykonać proste czynności obróbki skrawaniem, takie jak wiercenie.

W następnych tygodniach takie wizyty będą ponownie pojawią się uczniowie z pozostałych klas i szkół naszego regiony.